Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt

Hjemmelagede kjøttkaker og brunsaus

Kjøttkaker i brun saus! Ja, det er den tiden på året nå hvor sausemat smaker ekstra godt 🙂 Om sommeren bruker jeg ikke så ofte kraftige sauser, men nå som høsten har meldt sin ankomst – er det et gledelig gjensyn med den type mat! Litt kraftigere retter, sauser, gryter osv. Er du klar for litt god, gammeldags middag til søndag? Hjemmelagede kjøttkaker og brun saus.

Jeg liker at kjøttkakene er saftige og smakfulle. Så jeg bruker ofte ca 50/50 kjøttdeig og medisterdeig.

Vi starter alltid med sausen, slik at kjøttkakene kan putre og gjøre seg ferdig der. Det gir også sausen smak vettu 😉

Du trenger disse ingrediensene til saus og kjøttkaker:
  • Løk
  • Hvitløk
  • Smør
  • Mel
  • Buljong
  • Soyasaus
  • Salt
  • Pepper
  • Sambal Oelek
  • Oregano
  • Egg
  • Kjøttdeig
  • Mediserdeig

Denne oppskriften passer til 4 pers, men enkel å doble eller halvere.

Brun saus

  • 1 liten gul løk
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 l kjøttbuljong
  • 1 ss soyasaus
  • Salt
  • Pepper

Ingredienser til brun saus

Du kan starte med å fiiiiinhakke løken. Deretter smelter du smøret og har i løken. La det surre på litt over middels varme (skal ikke brenne seg) til løken er myk. Ha i melet og fres til jevningen får farge.

Brun saus in the making

Lag varm buljong og spe jevningen. Kok det sammen, og så kan du la soyasausen få delta. Sausen kan virke litt tynn med èn gang, men tykner når den får stått litt. La det putre noen minutter før du kjenner etter om det trenger mer salt. Og så må vi jo ha litt pepper da 😉

OK, da går vi løs på kjøttkakene!

Kjøttkaker

  • 500 gr kjøttdeig
  • 500 gr medisterdeig
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts Sambal Oelek
  • 1 ss oregano
  • 1 egg
  • Salt
  • Pepper

Start med å kna kjøttdeigen seig med ca 1/2 ts salt. Inn med medisterdeigen og bland godt. Løk og hvitløk finhakkes. Du kan veldig gjerne kjøre det opp med en stavmikser eller prosessor.

Når deigen er godt blandet, kan du forme kjøttkakene med en spiseskje dyppet i kaldt vann. Jeg «smører» gjerne en fjøl med vann, eller legger dem på bakepapir slik at det blir enklere når du skal steke 🙂

Kjøttkaker ferdig til steking

Så setter vi i gang og steker! Legg de ferdigstekte kjøttkakene i sausen, og la det surre og godgjøre seg 🙂

Kjøttkaker som godgjør seg

Da kan du forberede poteter og det tilbehøret du ønsker. Jeg pleier å ha stuet kål til, slik ble det imidlertid ikke denne gangen. Men, jeg lover å dele oppskrift på det ved en senere anledning 😉

Tips!

  • Synes du ikke sausen fikk nok farge? Da er det ingen skam å bruke sukkerkulør – hender jeg gjør det iallefall.
  • Når kjøttdeigen er klar til steking, er det alltid lurt å steke en prøvekake, slik at du evt kan justere smaken om nødvendig.
  • Det er veldig godt med et par brunostskiver i sausen.
  • Ønsker du å halvere porsjonen, bruker du fortsatt 1 egg. Dobler du, bruk 2 egg.
  • Skal du lage veldig mange kjøttkaker, kan det være en idè å steke de på stekebrett i ovnen, ca 10-12 minutter på 200 grader. Det vil danne seg litt væske på brettet, og dette heller du over i sausen sammen med kjøttkakene, og lar de putre en stund – som beskrevet over.
  • Husk at kjøttkaker i brun saus egner seg ypperlig til fryser’n, så ikke nøl med å lage en stor porsjon med en gang.
  • Du kan godt bytte ut Sambal Oelek (chilisalsa – kan kjøpes i de aller fleste dagligvare butikkene, som bla Rema) med vanlig, finhakket chili….eller kutte det helt ut. Er noe krydder du er spesielt glad i, tilsetter du naturligvis det!
  • Har du ikke oregano, går også fint med Provance.
  • Om du har lyst til å heve smaken på sausen enda et hakk, gjør det seg godt med en fløteskvett.
  • I dag har jeg servert med brokkoli og gulrøtter, men ønsker du det mer tradisjonelle tilbehøret, kålstuing, finner du oppskrift på det her

Da er det klart til servering!

Hjemmelagede kjøttkaker i brun saus

Er det noe du lurer på eller som er uklart, er det bare en fornøyelse om du legger igjen en beskjed. Ha en fortreffelig middag 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *